Ny musik <3

Nu i mitten av augusti när semestern övergår till vardag och sena kvällar bytts mot tidiga morgnar är det dags för en uppstart här på DMKK. Vi kickstartar sensommarn/hösten med att tipsa om lite ny musik som skådat dagens ljus senaste tiden. Här dyker både rutinerade indiehjältar, unga stjärnskott och hollywood diver upp.

Deportees- Love me like I’m gone

deportees1

En kall sommar har på senare tiden ljusnat till och spridit värme till våra kalla nordsjälar. Om detta är för att Deportees har släppt sin första låt på 4år är svårt att bevisa men jag vågar absolut inte utesluta att Umeå-sönerna har ett inflytande på vädret. Så bra är deras musik att alla berörs och blir alldeles varma inombords. Kvalitetsstämpeln håller även på den senaste singeln Love me like I’m gone. Det är helt enkelt riktigt bra indiepop i en genomtänkt förpackning. Men det som riktigt fastnar i mig är texten, hur den beskriver en relation som nått vägens ände. Att man inte ser en framtid tillsammans men ändå tänker på allt det där man älskat med personen och hur mycket man kommer sakna det. Jag tror banne mig att detta är den bästa ”göra slut låten” sen Om du lämnade mig nu med Lasse Winnerbäck. Deportees är sprängfullt av begåvning och det enda positiva med hösten är att deras album kommer ut till den hungrade indiepop-publiken då.

Lana del Rey- High by the beach

Lana del rey

Som jag nämnde ovan har ju det tropiska värmen kommit och då är det bara att lyssna på livsgurun Lana del Ray. Hennes råd är att ta sig till playan samtidigt som man införskaffar sig ett härlig rus av valfritt preparat (vi på DMKK rekommenderar dock bara lagliga preparat). Det jag älskar med den här låten är trummaskinen som kickar igång refrängen. Lana del Ray är expert på att göra drömmande popballader i en modern tappning. I High on the beach går dock Lana del Rey ett steg mot trappen, vilket både är roligt och intressant. Beyoncé var pionjär bland de riktigt stora artisterna att göra trappig-pop med 7/11. Sedan dess har vi sett flera lyckade mutationer mellan trap och pop/rnb. Men det Lana del Rey gör nu är något nytt för mig. Hon har lanserat avskalad trapp och lyckats fånga upp essensen i denna genre och blandad ut det med massa drömska synthar. Resultatet blir en fantastisk ljudbild som går hand i hand med Lanas röst.

Erik Rapp- Available

erik rapp

TV-4 programmet Idol har pumpat ut artister i varierande kvalité sedan 2004. Oftast glömmer man artisterna lika fort som de kom fram i rutan. Man kanske blir påmind om deras existens när man ser reklam för något julbord eller ”partykryssning”. Jag ska i ärlighetens namn tro att Erik Rapp skulle gå samma öde till mötes. Men efter att ha hört hans första singel Available har jag glömt allt vad julbord heter och är övertygad att denna Erik är det bästa som kommit fram från Idol sedan Tove Styrke. Eriks röst lyfts fram av en sjukt bra produktion. Jag fullkomligt älskar hur det låter som att hela låten är inspelad i en stor fabrik. Det kommer nya inslag av låten hela tiden samtidigt som den behåller sin klappvänliga melodi. Jag hittar ny saker att tycka om för varje lyssning. Det är helt enkelt jäkligt snygg rnb.

Axel Lundström

DMKKs hjärta och hjärna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *