Ambitiös A$AP når inte ända fram

A.L.L.A

Jag älskar A$AP ROCKY så vid första lyssningen av AT.LONG.LAST.A$AP kände jag mig smått besviken. För dig som förväntade dig en ren uppföljare till debutalbumet Long.Live.A$AP med bangers som Goldie och Fucking problems kommer säkerligen en liknande känsla infinna sig vid första kontakten av Rockys senaste album. Efter att tagit några dagar av sorg och konsumerande av annan musik lyssnade jag om hela albumet och hittade en del saker jag älskade men också en del saker jag inte förstår.

IMG_1105

Det är väldigt modigt av Rakim Mayers att släppa ett album helt utan något som liknar hits. Möjligtvis är det början på en ny hip-hop trend vi ser där de största lägger mer tid åt helheten i  ett album än att skriva 1 listetta. Både Kendrick Llamar och A$AP ROCKY har iallafall försökt med detta. Jag skriver just försökt för jag tycker inte A$AP ROCKY når ända fram. Plattan känns alldeles för lång, ändå är det 15 minuter kortare än Kendricks To pimp a butterfly. Men där Kendricks låtar är influerade av jazz och funk känns låtarna AT.LONG.LAST.A$AP ofta sega och produktionen väldigt plottrig. Att A$AP ROCKY influerades av LSD under skapandet av skivan märks då majoriteten av texterna handlar om Rakims favoritämnen droger och kvinnor. Lyrics-sidan genius har samlat alla drog referenser på hela albumet här om man vill få ett intryck angående A$AP ROCKYS droganvändande.

IMG_1130

Ljusglimtarna på albumet är dock många. Future:s vers på Fine wine håller hög klass, även Kanye West producerade Jukebox Joints visar både Kanyes storhet som producent och hur man humble-bragar på A$AP ROCKY viss. Vad gäller Rakims egna insats blir det mest intressant när han utmanar sig själv. Som när han i öppningsspåret Holy Ghost kritiserar kyrkan eller i L$D där han sjunger hela låten över ett psykedelisk basgång. I dessa stunder får man en glimt av vad A$AP ROCKY försökte göra med detta album. För jag tror verkligen han ville gå utanför boxen och skapa något helt nytt i rap-gamet. Jag tror även att A$AP ROCKY är påväg åt rätt håll, att hans nästa skiva blir det fullbordade experimentet. Tills dess får vi njuta av avlidna A$AP YAMS vers som avslutar skivan på Back home.

 

Axel Lundström

DMKKs hjärta och hjärna.

One Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *