Popaganda levererar på flera plan

popaganda

Det är en gammal spaning att Popaganda och Way out west gått i bräschen för svensk-festival utveckling. Popaganda var den första festivalen som hade fler kvinnliga bokningar än manliga medan Way out west skippat köttet sina 3 senaste festivaler. Men låt oss fokusera på Eriksdalsbadets stolthet, Popaganda och deras fantastiska första släpp av artister.

Popaganda kallar sig själva för ”Sveriges mest demokratiska festival” det de syftar på är att föreningen kommer överens om bokningarna demokratiskt och att könsfördelningen är så jämn som möjligt. Just könsfördelningen mellan de bokade artisterna är något både svenska och internationella festivaler skulle kunna bli bättre på. Tillexempel årets Coachella festival ligger färskt i minnet där det nästan bara var manliga bokningar. Detta blev extra tydligt på bilden där någon retuscherat bort alla manliga artister ur line-upen.

coachella-2015-lineup-551x734150108_BB_Coachella-Women.jpg.CROP.original-original

Coachella med respektive utan manliga bokningar

Även svenska storheten Bråvalla suger på att boka kvinnliga artister. 22 av 84 bokningar till årets festival är kvinnliga solo-artister eller band med minst 1 kvinna. Det är alltså ungefär 26% av bokningarna som är kvinnor. Det är även snällt räknat då 4 av dessa band endast består av en kvinna och flera män. Bland de artister som head-linar festivalen står inte en enda kvinna. Ett vanligt argument bland festivaler är att det inte finns tillräckligt intresse kring kvinnliga artister. Detta argument är fruktansvärt dåligt, det är bara att skylla ifrån sig. Festivalen skulle lätt kunna lösa det själva genom att ge halvstora och okända kvinnliga artister mer utrymme istället för att inte boka dem

Annat är det för Popaganda, här har man sett det svenska popundret och alla de fantastiska kvinnliga artister som kommit fram. De har bara släppt 7 akter men har bevisat att man kan ha hälften män hälften kvinnor och samtidigt ha den starkaste line-upen i sommar. Med namn som Seinabo Sey, James Blake, Mø och Lorentz har biljetterna sålt som smör redan nu.

För att peppa igång redan nu kommer här mina kommentarer om årets artister.

James Blake 

Det var en varm dag i början av Augusti när jag upptäckte James Blake för första gången. Han spelade live i slottskogen och jag hade blivit dit tvingad av några kompisar. Basen skakade om hela mig och min uppfattning om elektronisk musik. Från den dagen står jag i tacksamhets skuld till mina vänner och till James Blake som öppnade mina ögon för elektronisk musik med så mycket bas att det känns i benmärgen. Att se honom i solnedgången på Eriksdalsbadet framföra Voyeur kommer iallafall ge mig gåshud. 

James Blake

Seinabo Sey

2014s stora genombrott ska fylla hela skanstull med sin fylliga röst. Med en redan imponerande låtkatalog finns alla förutsättningar för en minnesvärd spelning under de sista sommardagarna. Framförallt gospel kören i Burial förgyller vilken konsert som helst. Seinabo Seys soul är unik i svensk musik och det här är ändå bara början av hennes musik. Bara hon själv vet hur långt hon kan komma.

Seinabo_Sey_2014

Lorentz

”eriksbad plank in på natten, bada och stack snabbt innan vakten, kunde hinna i kapp en” rappade brorsan Sakarias på låten Stockholm serenad. Nu behöver knappast Lorentz planka in på Eriksdalsbadet längre. Nu ska han snarare fylla det med mimosas och champangevänster-ungdomar. Det är upp till bevis för Södermalms sonen när han nu för första gången spelar på hemmaplan, kan han bli hjälte i sitt egen hemort? Allt pekar på det. Drömmen är att Madi Banja också blir bokad så de kan spela Du och Jag ihop.

Lorentz_Andrejofre-1

Det har snackats en del om hur det danska popundret fullkomligt körde över WoW senaste året. Hur publiken knappt förstod vad som hänt efter konserten. Nu är det alltså Stockholms tur att få uppleva denna virvelvind. Då Elliphant också är bokad kan man räkna att sammarbetet One more kommer få publiken att dansa skorna av sig. Men mest ser jag fram emot Diplo producerade XXX 8.

MØ

Amason

Stjärngruppen Amason gör medelåldersindie alla kan njuta av. Min kära pappa älskar detta band så jag tänker alltid på honom när jag hör de spela. Men min kära far har än utomordentlig musik smak så det är ingen skam att jag också njuter av Amanda Bergmans vackra stämma. Amason kommer framförallt till sin rätt när de sjunger på svenska. Det finns få vackrare låtar än Ålen. Om man har tur kanske de framför Oskar linnros producerade Vintersaga, som figurerat i ett visst svenskt bilföretags reklamfilmer.

Amason

Elliphant

Virvelvindet Elliphant gör musik från alla världens hörn. Jämförelsen med MIA är lätt att se och lika intensiva spelningar bjuder Ellinor Olovsdotter på. En lågoddsare är självklart att publiken kommer explodera när tonerna till Music is life når dem. Undertecknad kommer dock mest se fram emot Doja cat-sammarbetet Purple light.

Elliphant

 

Joel Alme

En av många göteborgspojkar med gitarr. En annan sådan uppträdde ju på popaganda för 2 år sen. Joel Alme har tillskillnad från Håkan Hellström mest sjungit på engelska. Tills iår då han släppte sin första skiva på svenska. Den svänger på bra och låter precis som man kan förvänta sig av medlem ur Hästpojken. Innan staden vaknar kommer säkert undgå många under festivalen men är en låt värd att hålla hårt i. Han är även mannen bakom IFK Göteborgs klubbhymn Snart skiner Poseidon.

Joel Alme

Må Popaganda alltid vara en förebild inom festivalvärlden. De har bevisat att man kan ha en jämställd festival utan att tumma på kvalitén. Vi ses på Eriksdalsbadet i sommar!

PS. Popaganda om ni läser det här, kan ni inte boka Arcade fire och 1987? Puss på er

Axel Lundström

DMKKs hjärta och hjärna.

2 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *