The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst

Unknown

Nu ska jag vara en nagel i ögat och lägga till ännu en serie i listan över serier ”som bara måste ses, annars…”. Mitt uppdrag är alltså att försöka fånga intresse och blåsa liv i till den graden att ni ska lägga ca 5 timmar på att se den här serien. Ni kommer att tacka mig.

För dig som lever under en sten eller som jag inte har hunnit berätta för, det här handlar The Jinx om:

2001 hittas soppåsar med kroppsdelar i en flod i Galveston, Texas. Snabbt kan polisen dra slutsatserna om ett brutalt styckningsmord på Morris Black och tillsammans med ledtrådar som hittas i soppåsarna är vägen till att gripa mördaren inte så lång. Mördaren är Morris Blacks granne, Robert Durst (nej – jag spoilar inte, I would never). Familjen Durst är en utav New Yorks absolut mäktigaste, men framförallt är de snuskigt rika på det amerikanska ”vi har varit rika i ca 1000 år och planerar att vara ännu rikare om ca 1000 år till” viset. Alltså – Robert Durst har nemas problemas med att ladda upp med de bästa försvarsadvokaterna Texas har att erbjuda.

images

Som (nästan)  alltid med mord så finns det mycket mer under ytan än vad en först hade kunnat ana och i takt med att serien fortlöper vecklas en helt snårig karta ut sig, där en salig blandning av försvinnanden utav ex-fruar och fler mord gömmer sig.

The Jinx är en utmärkt serie om en gillar typ podcasten Serial men samtidigt är det en väldigt välgjord dokumentär om det amerikanska rättsystem som i grunden framstår väldigt korrupt. Serien belyser blind spots i systemet där pengar och makt spelar den absolut mest avgörande rollen och hur hopplöst och knäppt det är med ett icke-fungerande brottssystem.

Visserligen finns det vissa stunder under seriens sex avsnittet som Candy Crush framstår lite mer intressant och helt plötsligt har man missat fem minuter, men det gör inte så mycket för slutet av serien är liksom ett svart hål av spänning och kaninpuls.

 

puss och kram

 

Fanny Förberg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *