och förlåt oss våra synder

002-blockupy-frankfurt-2015

Min nyaste hemstad Frankfurt har under de senaste veckorna drabbats av olika onda omen av sort. Först ut var demonstrationen Blockupy där tusentals människor samlades för att bestrida kapitalismen och specifikt euros nedfall, då Frankfurt är Tysklands bankhuvudstad. Denna vecka har stormen Niklas dragit in över Tyskland med omnejd, och vädret skiftar mellan sol, regn och hagel, med ständiga kastvindar.

Dessa incidenter har inte påverkat mig nämnbart, jag har bara förundrats över hur många glasfasader som kan krossas under en natt. Jag uppdaterar maniskt Lufthansas status på mitt flyg den andra april, ifall Niklas kommer tvinga det till inställning. Men trots min ringa inblandning, så är jag beredd att åta mig skuld över varför detta inträffar. Jag ställer mig den ofta beprövade frågan; straffar Gud oss?

Jag är troende och av den kristna läran och väljer då att utgå från de tio budorden, för att se hur många av dem jag har brutit och om jag då anses straffbar.

moses_with_tablets-260x326

 1. Du skall inte ha andra gudar vid sidan av mig.
  Om mänskliga gudar som Beyoncé och Avan Jogia inte räknas, så går jag skottfri från denna punkt.
 2. Du skall inte göra dig någon bildstod eller avbild av någonting uppe i himlen eller nere på jorden eller i vattnet under jorden. Du skall inte tillbe dem eller tjäna dem. Ty jag är Herren, din Gud, en svartsjuk gud, som låter straffet för fädernas skuld drabba barnen intill tredje och fjärde led när man försmår mig men visar godhet mot tusenden när man älskar mig och håller mina bud.
  Okej, Du tappade bort mig lite grand i mitten där, men kontentan: inte försmå, bara älska. Got it.
 3. Du skall inte missbruka Herrens, din Guds, namn, ty Herren kommer inte att lämna den ostraffad som missbrukar hans namn.
  Fäll mig på denna punkt. Jag brukar och missbrukar Ditt namn dagligen. Herregud ja.
 4. Tänk på att hålla sabbatsdagen helig. Sex dagar skall du arbeta och sköta alla dina sysslor, men den sjunde dagen är Herrens, din Guds, sabbat. Då skall du inte utföra något arbete, varken du eller din son eller din dotter, din slav eller din slavinna, din boskap eller invandraren i dina städer. Ty på sex dagar gjorde Herren himlen och jorden och havet och allt vad de rymmer, men på den sjunde dagen vilade han. Därför har Herren välsignat sabbatsdagen och gjort den till en helig dag.
  På det stora hela har jag följt detta bud. Tyvärr inte alltid för att hylla Dig, utan för att hylla bakfyllestatusen. Sjung halleluja.
 5. Visa aktning för din far och din mor, så att du får leva länge i det land som Herren, din Gud, ger dig.
  Aktning kanske jag inte visar, svårt när mina föräldrar är av den speciella varianten, men jag älskar dem. Kärlek räknas som aktning.
 6. Du skall icke dräpa.
  Check på den (än så länge).
 7. Du skall icke begå äktenskapsbrott.
  Det här är lite en tolkningsfråga. Å ena sidan har jag aldrig utfört ett brott mot ett äktenskap, aldrig en sexhandling som medfört otrohet. Å andra sidan kan det också handla om sex före äktenskap, och där är jag skyldig. Fyra år and going strong.
 8. Du skall icke stjäla.
  Jag har stulit. Flera gånger. Jag är en tjuv. Jag har tagit saker olovandes. Lösgodis från ICA.
 9. Du skall icke vittna falskt mot din nästa.
  Jag tror att Du menar att jag inte ska ljuga, och där är jag tyvärr skyldig igen. Jag har ljugit mycket och ofta. Stora delar av högstadiet och hela gymnasiet. Mina betyg är inte för hårt arbete precis.
 10. Du skall icke ha begär till din nästas hus, och du skall icke ha begär till din nästas hustru eller hans slav eller hans slavinna, hans oxe eller hans åsna eller något annat som tillhör din nästa.
  Jag erkänner att jag kan ha avundats någons materiella ting eller dennes fantastiska liv, men har aldrig åtrått någon annans respektive. Utom Perrie Edwards. Så förmildrande omständighet?

Skyldig till cirka 4/10, men klarade mig på sex stycken! Och plus i kanten för att jag skrev ut alla budord i dess helhet. Så snälla, kan Du ta bort Niklas och låta det sluta regna nu? Jag vill gärna flyga imorgon.

Härnäst ska jag undersöka hur jag ligger till med dödssynderna.

Amen. (Bilden nedan minns jag inte ens att jag har tagit. Bara så att ni ser att även Jesus freaks kan bli dyngraka.)

10717532_10202789152598007_1779171499_n

 

Hedvig Nordling

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *