Dagen D

pic_1380655544_10

Ordlös sorg. Oförmågan att kunna uttrycka denna ödeläggande känsla. Men efter 24 timmar djupt inne i förnekelsens mörker, måste faktumet till slut inses: Zayn Malik har lämnat pojkbandet One Direction. Världens största pojkband är en man kort, och popvärlden är lämnad i spillror. Allt vi kan göra nu är försöka hela oss själva. Och minnas.

Zayn Malik bar karaktärsdraget som den mystiska i kvintetten, utan honom känns bandets framtid mörk. De fyra andra pojkarna uppnår ingen balans, utan riskerar att utvecklas till ett ”Styles And Friends”. Herr Malik var den som kunde hålla jämna steg med Styles på vägen mot världsherravälde. I en spådd framtiden; One Direction kommer att upphöra. Styles kommer gå solo, Niall starta talk-show, Louis knarka vidare och Liam uttala sig homofobisk ännu en gång och på så vis falla i glömska. En era får sitt slut. One Direction har förlorat sin kanske viktigaste medlem. Malik var inte bara den i särklass vackraste av dem, utan också den som kunde sätta de högsta tonerna, en talang som han ofta fick uppvisa, speciellt i den senaste albumet Four (2014).

I Herr Maliks uttalande angående avslutet, så menar han att han, citat: ”Vill leva livet som en normal tjugotvååring”. Detta tror jag kan bli svårt för honom att uppnå, med tanke på sin historia, sin förlovning med Little Mix medlemmen Perrie Edwards, och hans generella utseende. Det ansiktet alltså.

one-direction-news-2014-zayn-malik

Exempel bland One Directions föregångare är många. Pojkbandet får nu flera gemensamma nämnare med världens genom tidernas största flickband, Spice Girl, än att de båda har/hade en manager vid namn Simon. Spice Girls splittring började också i och med att en medlem, Geri Halliwell (Ginger Spice), hoppade av. Några år senare var bandet ett minne blott. Jag vågar påstå att 1D kommer gå samma väg.

Det är en tid i sorg, och i vemod. Sorgen i att One Direction inte kommer att förbli det samma, men glädje över de minnen vi har, och vad de som femmannaband har uträttat: Sedan de blev en grupp år 2010, har bandet släppt fyra album (Up All Night, Take Me Home, Midnight Memories, Four) och även genomför tre världsturnéer, en fjärde är pågående.

Att Zayn Maliks avhopp hände samma vecka som undertecknad firade fyllda tjugo år, ser jag inte som en slump. Det är ett tecken på att tonårens dagar nu verkligen är förbi. Med One Directions falnande låga avfyras startskotten för mitt liv som vuxen. Vuxna fäller inga tårar över krossade pojkbandsdrömmar. Så mina systrar och bröder, detta är en tid för styrka. Vi tar oss igenom denna katastrof, och vi blir starkare. Kanske kan vi inse att vi klarar oss utan fem unga män och deras bristfälliga musik.

(De som upprörs och beskyller Zayn Malik med att förstöra One Direction, till er har jag ett medelande: Det är inte Malik som gör det, det är ni. Med hat förstörs kärlek.)

Hedvig Nordling

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *